В момента се отпускат пари за отглеждането на 5 породи коне, сред които и каракачанските. Субсидии се дават за около  5000

...
В момента се отпускат пари за отглеждането на 5 породи коне, сред които и каракачанските. Субсидии се дават за около  5000
Коментари Харесай

Вижте какви субсидии отпускат за породисти коне

В момента се отпускат пари за отглеждането на 5 породи коне, сред които и каракачанските. Субсидии се дават за около  5000 каракачански коня,  по 143 евро на животно, но заедно с това притежателите взeмат с приоритет и пасища, за които получават по 50 лева на декар. Това значи, че фермер със 100 животни, който е съумял да наеме 2000 дка пасища, получава  годишно към 130 000 лв.. 

Каракачанският кон е най-запазената порода от всички локални примитивни коне. Това се дължи на консервативните животновъдни обичаи на каракачаните - гръцкоговореща етническа общественост, живееща главно в планината Пинд в Гърция и Източна Стара планина в България. 

Каракачанските коне през днешния ден са рядка порода, чиито представители се срещат в Родопите, Рила, Пирин и Стара планина. Използват се за преместване на дървен материал върху товарни седла от гората до селищата. Те са необикновено мощни и издръжливи, употребяват се и за езда. Характерен за тях е буйният темперамент, огромна продуктивност и привързаността към стопанина. Честа процедура е конете да не се подковават.

От 2009 година лиценз за селекционна работа с породата има Асоциация за редки местни-автохтонни породи в България
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР